Bezlepková výživa zvyšuje výkon mozgu
Bezlepková výživa zvyšuje výkon mozgu, aspoň to tvrdí jedna britská štúdia v ktorej sledovali výživu takmer 100 ľudí. Bezlepková výživa môže okrem zvýšenia výkonu mozgu znížiť aj tráviace problémy.
V posledných rokoch aj veľa celebrít , ako sú napríklad Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus a dokonca aj tenisová hviezda Novak Djokovic vynechalo zo svojích jedálnych lístkov pšeničné výrobky, ktoré obsahujú lepok. Oni tvrdia, že zmena životného štýlu ich nielen naplnila energiou, ale aj zlepšila ich fyzické a mentálne zdravie. Bezlepková výživa má pozitívny vplyv na trávenie a fungovanie mozgu.
Vedecké posilnenie
Tak sa zdá, že tieto tvrdenia teraz posilní jedna vedecká štúdia – tvrdí MailOnline. Bezlepková výživa môže znížiť únavu a zvýšiť energiu, To zistila na základe vyšetrení Aberdeenska Univerzita Rowett Výživa- a Zdravotnícka organizácia. Okrem toho znižuje aj plynatosť a nadúvanie.
„Going Gluten Free” bol doteraz najväčší výskum vo Veľkej Británii, ktorý sa zaoberal touto tematikou. Pri príprave mali rovnaký podiel univerzita, vláda a Genius Foods.Lepok neubližuje len tým, ktorí už sú naň alergickí
Na toto poznanie poprosili 95 dospelých ľudí (64 žien a 31mužov), aby tri týždne dodržiavali bezlepkovú diétu a potom sa vrátili späť k predošlej strave opäť po dobu troch týždňov.
Účastníci výskumu mali v priemere 38 rokov a ich BMI bola 24,8. Bezlepková výživa im znížila kŕče a škvŕkanie v bruchu,a cítili sa byť menej unavení.
Výskumníci získali dôkaz aj na to, že citlivosť na lepok nie je len pri ľuďoch ktorí sú naň alergickí, ale aj u iných.
Zlepšuje aj myslenie
“Zaujímavé bolo pozorovať,že bezlepková výživa znižuje pocit únavy. Účastníci sa cítili energickejšie počas trvania bezlepkového výskumu.” – tvrdí pracovníčka inštitúcie Rowett Dr. Alexandra Johnstone.
Ľudia, ktorí sa podrobili výskumu dokázali rýchlešie začať plniť úlohy, lepšie sa koncentrovali, mysleli jasnejšie a mali pocit, že nemusia toľko oddychovať. Toto všetko ukazuje na fakt, že citlivosť na lepok nemusia mať len tí, ktorí už sú naň alergickí – pridala Johnstone.
Výskumy a štúdie zaklopali na hraniciach nových dverí, ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť podstatu bezlepkovej výživy a jej účinky na zdravie, povedala Lucinda Bruce-Gardyne zakladateľka Genius Foods.